DEZE FUNCTIE IS UITGESCHAKELD VOOR SMARTPHONES

0 %

Image

Tips & Tricks

Motorketting ...
Het reinigen van de ketting:
Ongeacht welke type ketting op je motor ligt, hij zal altijd onderhoud nodig hebben. Vettigheid en smurrie hebben de neiging zich rond de ketting op te hopen, samen met vuil verkort dit de levensduur van de ketting aanzienlijk. Maak de keting eerst schoon, zet de motor dan op zijn midden-standaard of paddockstand zodat het achterwiel los van de grond is. 
Draai het wiel om de ketting te inspecteren. Als je constateert dat de kettingspanner maximaal is afgesteld, de ketting roestvorming of kinken vertoont, dan wordt het tijd om hem te vervangen. Mocht de ketting nog in goede conditie zijn, en hij dus alleen wat opgefrist moet worden, dan is het verstandig vuil en vettigheid te verwijderen door middel van een kettingreiniger en een borstel. 

Het smeren van de ketting:
Tijdens het smeren van de ketting wil je het smeermiddel zo goed mogelijk tussen de pennen en rollen krijgen, het is een precies werkje. Laat daarom de motor op de
midden-standaard of paddockstand staan met het achterwiel los van de vloer. Breng het smeermiddel nu aan op het onderste gedeelte van de ketting en draai het achterwiel tegelijkertijd langzaam rond zodat de ketting rond het tandwiel loopt maar let op dat er geen smeermiddel op je band terecht komt. Gebruik hiervoor eventueel een stukje karton om je band af te schermen.
Nadat de ketting in zijn geheel rond is geweest, veeg je het overtollige smeermiddel weg zodat het geen vuil aan kan trekken. Laat het smeermiddel nu gedurende circa vijf minuten intrekken en draai af en toe het achterwiel rond zodat het smeermiddel goed in de ketting kan komen. Je zult merken dat een op de juiste wijze gereinigde en gesmeerde ketting een positieve invloed heeft op hoe de motor het vermogen naar het achterwiel over brengt. Zorg dus dat je de ketting regelmatig onderhoudt. Het is verstandig om de ketting iedere 500 kilometer te inspecteren en te smeren, rijd je regelmatig in de regen dan zal je de spuitbus er eerder bij moeten pakken. Volg echter in ieder geval de voorschriften in de handleiding van je motor.
Er bestaan ook automatische smeersystemen, deze zullen uw ketting constant voorzien van een smeermiddel, hierbij dien je wel (meestal) zelf de hoeveelheid smeer die je toelaat te regelen met een eenvoudige draaiknop, 
bij juist gebruik van deze systemen kan je de levensduur van je ketting en tandwielen verlengen, ideaal voor de veelrijders onder ons.

Controleer ook de speling (vrije slag) van de ketting, regel deze eerst indien nodig voor je begint te smeren, gebruik uw handleiding hiervoor of contacteer uw dealer.

Net zoals alle andere onderdelen van je motor zullen zelfs de beste kettingen uiteindelijk verslijten. Motorkettingen rekken uit en samen met de tandwielen zullen ze verslijten. Als deze onderdelen versleten zijn worden ketting en tandwielen altijd samen vervangen.

Veel rijplezier!
Image
Image
Stacks Image 387
Stacks Image 390
Terug ...